måndag 26 april 2010

Våga Vara Pappa!


För ca ett år sen var jag på en kort turné för att berätta om resultatet av rapporten "Chefskap och föräldraskap" för medlemmar runt om i landet.

När jag blev klar med presentationen kommer en medlem fram och berättar att han har inte fått vara hemma med barnen längre än 2 månader. Hans sambo ville inte det och hon hotade med att lämna honom om han tog ut längre föräldraledighet.

Tyvärr verkar alldeles för många pappor ge upp sina föräldrardagar (vilket är hälften av alla dagar) för lätt. Alldeles för många 50 åriga män inser alldeles för sent att de har gått miste om sina barns kanske viktigaste tid och då kan de inte göra så mycket åt den saken.

De tittar sen med sorg på sina söner som gör precis som de själva gjorde. och så forsätter det generation efter generation. För det här är tyvärr ingen generationsfråga. Det blir inte bättre med åren. Det enda som har bidragit till pappors utökade uttag av föräldradagar kan ses i samband med att man har låst ett antal dagar till repsktive föräldrar.

Numer kan många pappor säga att de fick iaf två månader med sina barn. Många pappor får också mersmak efter den här tiden. Men få tar ut fler dagar. "Chefskap och föräldraskap" och rapporten Barntillåtet visar att pappor har svårare att ta ut föräldraledighet på sina arbetsplatser.

Jag skulle vilja ha fler manliga chefer, gärna de i 50 års åldern, som använder sina egna erfarenheter och därför peppar sina manliga medarbetare att ta ut fler dagar. Jag skulle vilja se fler män VÅGA VARA PAPPA PÅ HELTID.

* Både rapporterna Barntillåtet arbetsliv och Chefskap och föräldraskap hittar du för nedladdning här.

Läs gärna mer om kampanjen Klart jag ska vara hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar