fredag 23 april 2010

Ung och dum?


För att få Trygghetsrådet kompletterande inkomstskydd AGE, krävs att du är över 40 år! Diskriminerande, tyckte medlem i Unionens Ung Arena!

Ålder är ny diskrimineringsgrund från och med årsskiftet. Därför träffade jag Unionens Ung Arena för att diskutera vad de tycker behöver åtgärdas för unga på arbetsmarknaden och vad de vill att deras fackförbund ska göra för att hjälpa till att förändra.

Det vi kunde konstatera från brainstormsmötet var att vi har en föråldrad bild av gamla och unga och vilka som jobbar, hur länge, var och varför. Vi tror att unga är noviser och gröna och bara vill ha projektanställningar medan äldre är erfarna och trötta och gärna vill ha så fasta anställningar som möjligt. De äldre tror vi också är trötta, och måste ha mer semester än andra.

Bäst är ju att gräva där man står och då kan vi bara se hur kollektivavtalen är formulerade. Det krävs en viss ålder för att få ett visst antal semesterdagar. Det krävs också en viss ålder för att vissa försäkringar ska gälla och lokalt på vissa företag krävs det en viss ålder för att bli uppvaktad när du fyller år.

Lägsta ingångslönerna är olika om du är 20 eller 24 år. Men om du har exakt samma kompetens som 20 åring eller 30 åring? Är det verkligen rättvist att utgå från ålder då?

Kan det handla om att vi har en bild av att människor ska bete sig på ett visst sätt i en viss ålder snarare? Du kanske inte har hunnit jobba i 10 år och förtjänar de där extra semesterdagarna, är det då inte bättre att antalet semesterdagar är kopplat till hur lång tid du har arbetat istället.

Samma sak gäller Trygghetsrådets ersättning till arbetslösa. Är det inte mer relevant att ersättningen utgår till den som har arbetat 5 år eller längre istället för att utgå från att om en person är 40 år att de har automatiskt jobbat någonstans i minst fem år och därför borde vara berättigade försäkringen.

Det vore olyckligt om det skulle uppstå en konflikt mellan de äldre och yngre på arbetsmarknaden eftersom båda grupperna är extra utsatta för negativ särbehandling.

Men vi måste ändra vårt synsätt på både yngre och äldre, för vem vill ha ett arbetsliv baserad på stereotypa bilder och föreställningar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar