torsdag 15 april 2010

Jag och min flickvän solade på balkongen igår...En checklista!


Att berätta om vad man gör på fritiden i fikapausen är något som vi alla gör någon gång. Jag berättar om vad jag gjort och så berättar du om vad du gjort. Det är oftast så man lär känna sina kollegor på jobbet. Mycket jobbsnack men också en del om fritiden.

Det är dock inte alla som kan prata om annat än jobbet med sina kollegor. Och då kan man uppleva sig själv lite stel och trist och kan upplevas så även av kollegorna.

Det är därför Unionens hbt-nätverk har tagit fram En checklista för inkluderande fikapauser.Studier visar att stämningen på fikarasten säger en hel del om arbetsplatsen. På de arbetsplatser där det förekommer homofobiska skämt, förekommer oftast också rasistiska och sexistiska skämt.

Och jo, det är klart att man ska få skämta, men inte när det är på någon annans bekostnad. Och även om Per som sitter med vid fikat inte är bög själv så kan han ha bror, syster, släkting eller vän som är hbt-person.

2 kommentarer:

  1. Detta är ju en så viktig del av arbetslivet också, det är här som det visas om man är ute eller inne. Även om det nog är standard, så är det fan ett lågvattenmärke för ett företag om deras anställda inte kan prata om sin fritid och vara inkluderade på samma villkor.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Länken till checklistan fungerar inte för externa läsare, prova istället
    www.unionen.se/Templates/News____50636.aspx
    (skillnaden är "www" istället för "inre")

    Sen vore det trevligt om den (checklistan alltså, inte länken :-) kunde förädlas till ett blad i grönt och med foton på leende personer på, möjlig att beställa och/eller ladda ner som kan locka till läsning där den ligger i fika-rummet... Kanske kompletterad med lite info från foldern om laddade/olämpliga uttryck?

    Hälsn
    Claes

    SvaraRadera