onsdag 14 april 2010

The battle of the sexes..



Så heter rapparen Ludacris senaste album. Översatt till svenska blir det ungefär "Könskriget".

Vi har också Mad Men. En amerikansk serie som går ut på att män behandlar kvinnor främst som sexobjekt och är Genierna. Jag läste med en stor förvåning DNs hyllning till Mad Men. Även Mad men skulle kunna byta namn till The battle of the sexes. Män mot kvinnor. HAN ska ha makt och veta sin plats och HON ska vara hemma och veta sin plats..

Jag är dock inte förvånad över vår tids olika former av "krigsförklaringar".

Jämställdheten har gått framåt iaf om vi kollar ca 30-40 år tillbaka. Maud Olofsson pratade i debatt om att om hon ska agera för kvotering till börsbolagsstyrelser så kräver hon att även fackens styrelser ska omfattas av kvoteringen.

Det Maud Olofsson inte vet är att fackförbundens könsfördelning i de olika demokratiska organen har blivit betydligt bättre sedan 1973. Däremot har inte mycket hänt i börsbolagsstyrelserna.

Andelen kvinnliga ordföranden på TCO förbunden har ökat med 44 procent, detsamma gäller styrelseledamöter inom TCO förbunden. Det är glädjande besked. Och ja, även om det känns motigt när en diskuterar dagsaktuella jämställdhetsfrågor så har jämställdheten rent historiskt gått framåt.


Det är klart att artister och kulturen speglar olika delar av vår nutid. Och vi har både Emil Jensen och Ludacris. Vi har både sexistiska Mad men och så har vi t ex L word som har lesbiska kvinnor i samtliga huvudroller. Det gäller bara att välja det som passar. Framåt eller bakåt? Könskrig eller könsfred? Gamla normer eller nya normer? Det är du som väljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar