måndag 12 april 2010

Ett urklipp från nätversionen av tidningen Kollega

"Homosexuella kvinnor har större chans att bli chefer än heterosexuella kvinnor. Det har tre forskare på Linnéuniversitetet kommit fram till. Men Unionens jämställdhetsexpert Shadé Jalali är kritisk till undersökningen.

Kvinna och homosexuell - då har du större chans att bli chef
Forskarna har utgått från SCB:s register över äktenskap och registrerade partnerskap. Forskningsresultatet baseras på nästan en miljon äktenskap och cirka 2000 registrerade partnerskap.

- Det blir en märklig statistik eftersom de har en snedfördelning i underlaget. Det finns ju betydligt fler homosexuella än de som lever i registrerade partnerskap, säger Shadé Jalali.

Problemet, menar hon, är att undersökningen spär på myten om "manhaftiga flator" och "fjolliga bögar". Och att det ger intrycket av att homosexuella kvinnor inte är utsatta för diskriminering.

- Den diskriminering som finns mot homosexuella kvinnor osynliggörs, som om det inte vore ett problem. Man får gärna prata om diskriminering, men inte med den här SCB-statistiken som utgångspunkt, säger Shadé Jalali."

1 kommentar:

  1. Nej,
    det är klart. Jag säger bara som Moa Svan på hennes Twitter.
    "Det kan inte vara lätt att vara hetero. De har ingen parad, inga roliga namn och inga roliga klubbar. A hard nock life for them...."
    http://twitter.com/moasvan

    SvaraRadera