fredag 16 april 2010

Kristen+jobbsökande?



En medlem ringer mig och berättar att hon helt har kommit av sig på en anställningsintervju.

Medlemmen heter Maria och är ursprungligen från Norge och har bott 20 år i Sverige.
Hon sökte jobb som webbredaktör på ett medieföretag.

Anställningsintervjun går superbra ända tills arbetsgivaren frågar henne om hon är kristen. Varpå Maria, överrumplad av frågan, svarar nej. Då säger arbetsgivaren: "Men vad bra! Då lär det inte bli några problem. För på vår arbetsplats vill vi helst inte ha några kristna.

Alltså vi har ingenting mot mångfald men sist vi anställde en kristen, så ville inte den personen någonsin jobba några långhelger, och så var det mycket med kyrkbesök och så var det det här med kvinnosynen. Hur de skulle helst stanna hemma och ta hand om barnen osv. så nu vill vi helst inte ha några kristna.

"Men du är ju inte kristen så då blir det inga problem för dig!"


Sen forsatte intervjun som om inget hade hänt, ja iaf från arbetsgivarens sida. Maria däremot fick svårare att kunna le på rätt ställen och nicka i samförstånd. Hon kände hela hon bleknade till och blev väldigt osäker. Vad var det här för ställe, tänkte hon. Ville hon verkligen jobba där? och varför hade hon ljugit?

Hon är ju både döpt och konfirmerad, men titulerar inte sig själv som kristen till vardags.

När Maria kom hem och berättade för sina vänner och familj om anställningsintervjun blev alla förvånande över frågan. För vad har hennes tro med hennes prestation att göra? Och sen när är det ok att utesluta miljontals människor bara för att en har betett sig märkligt?

Till Marias förvåning blev hon kallad till en andra intervju. "Men det kändes inte rätt", säger hon. Hon var mycket skeptisk till hela företaget och kände inte riktigt att hon kunde prestera så bra på intervjun. Och självklart fick inte Maria jobbet heller.

Nej, religion eller tro ska inte spela någon roll på en anställningsintervju i ett land med religionsfrihet. Frågor om religion och tro ska vara ovidkommande för den som ska anställa ny personal. Maria valde att inte amäla arbetsgivaren för diskriminering av diverse privata skäl. Men jag skulle väldigt gärna vilja se fler som anmälde diskriminering.

Det ska kosta att ställa korkade och irrelevanta frågor. Diskriminering bör anmälas varje gång. Religionsfrihet betyder frihet att tro på det man vill, för alla. Kristna, muslimer, buddister, judar, hinduister mfl.


(Både Maria och hennes religionen heter egentligen något annat.)

Du som vill ha tips inför anställningsintervjun kan läsa här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar