torsdag 25 november 2010

Våld mot kvinnor-en arbetsmiljö fråga!

Idag är det FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.

Förra året anmäldes 27 000 fall av våld mot kvinnor. Anmälningarna ökar varje år. Brottsförebyggande rådet uppskattar att det verkliga antalet fall är fyra-fem gånger högre än anmälningarna.

Här i Sverige är vi lite väl duktiga på att separera det privata från det offentliga. Så väl inom facket. Enligt statisk sker inte våld mot kvinnor främst på öppen gata eller mörka parker. Det sker innanför hemmets fyra väggar och förövaren är oftast någon som kvinnan känner.

Kvinnor är också arbetstagare på din och min arbetsplats. Men hur bemöter vi dem som kommer till jobbet med blåmärken som de inte kan förklara? Hur hanterar vi det som fackliga på arbetsplatserna?

Våld mot kvinnor är en arbetsmiljöfråga. Det som sker hemma påverkar en på jobbet. Och misstänker man att en kollega blir slagen hemma är det mycket viktigt och akut att göra något åt situationen. Börja då med att fråga henne om hur hon mår. Visa att du bryr dig och att du finns till hands.

Men som med allt arbete är det förebyggande det viktigaste. Se till att ha en plan på förhand så att ni inte står handfallna när det väl händer. Skriv i planen vart man kan vända sig. Utse gärna en kontaktperson som får kompetensutvecklas inom området och som vet hur man hanterar personer som är utsatta för våld. och för framförallt för en dialog med arbetsgivaren om handlingsplan.

Visst är det härligt att dela framgångar med kollegor men de goda kollegorna behövs som mest när man har det kämpigt. Vi behöver bli fler som ser och uppmärksammar när våra kollegor inte mår bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar