Medan alla diskuterade jämställdhet utifrån kön i talarstolen och slog ett slag för hur viktigt det är med "genderequality", gick Unionens vice ordförande, Peter Hellberg, upp och höll ett personligt tal om vikten av jämställdhet men också om hbt-personers rätt att få vara sig själva på arbetsplatserna.
Här kan du läsa Peters tal.
"Jag heter Peter Hellberg och kommer från tjänstemannaförbundet Unionen i Sverige.
Jag har en arbetskamrat som under flera år levde med hemlig identitet. Det han gjorde när han var ledig dolde han på jobbet. Han berättade aldrig vad han gjort i helgen, vilka han umgicks med eller hur han haft det på semestern. En dag bestämde han sig för att prata med en arbetskamrat (som han litade på) om sin situation och blev uppmuntrad att vara sig själv även på jobbet. Han tog mod till sig och berättade för sina närmaste arbetskamrater att han är homosexuell. Hans arbetskamrater tyckte att han var modig som berättade, men sen var frågan ur världen. Det var ju hans arbetsinsats som räknades på jobbet, inte hans sexuella läggning.
Mänskliga rättigheter kan betyda olika saker för alla oss som är samlade här i dag. Men enligt Förenta Nationerna betyder det att ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap”.
Det betyder att varje människa har rätt att vara sig själv och bli respekterad för den man är oavsett
- vilken hudfärg man har,
- vilken religion man utövar,
- vilket parti man röstar på
- vilken människa man älskar
Unionen arbetar aktivt för att arbetslivet ska vara till för alla. Det kan handla om att den som har ett funktionshinder har rätt till hjälpmedel för att kunna utföra sitt arbete. Eller
att den som är homosexuell inte ska behöva smyga med sin kärlek.
Men det finns också andra orättvisor som vi behöver lyfta fram och jag ska nämna ett exempel som Unionen arbetar med.
I början av 2000-talet blev vi uppmärksamma på att medlemmar råkade illa ut i samband med att de blev gravida och/eller föräldrar. Vi fick samtal om uppsägningar, omplaceringar, och sämre karriärmöjligheter. Detta skedde trots att Sverige hade en av världens bästa lagstiftningar på området. Sedan dess har vi gjort undersökningar och frågat våra medlemmar vilka möjligheter de har att kombinera sitt arbete med föräldraskapet. Utifrån våra undersökningar har vi sedan lyft fram brister och kommit med förslag till förbättringar. Ingen ska ha sämre förutsättningar i arbetslivet eller bli diskriminerad för att man bildar familj och får barn, det är en mänsklig rättighet.
När jag står här idag är det i förvissningen om att de mänskliga rättigheterna är en viktig del av vårt globala fackliga arbete, rätten att vara den man är oavsett hudfärg, kön, ursprung eller sexuell läggning och könsidentitet, funktionshinder, eller att man vill skaffa familj.
Och när jag åker hem till mitt arbete igen så känns det bra att kunna berätta för min modiga arbetskamrat att UNIs kongress i Nagasaki har slagit fast att fackföreningar världen över kommer att arbeta aktivt för allas lika rättigheter och värde.
"
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar