torsdag 2 december 2010

Råd till integrationsministern!

Diskrimineringsombudsmannens (DO) har alltså till sist satt ner foten angående ärendet om det var rätt av ett vuxengymnasium i Stockholm att stänga av en elev som bar niqab.

Beklagligt nog har vår integrationsminister, Erik Ullenhag, i samband med DOs beslut valt att gå ut med att han vill ändra lagstiftningen så att den “gör att en rektor eller lärare ska kunna säga nej till heltäckande klädsel”.


I boken Slöjans Politik förs intressanta resonemang kring hur slöjan kom att bli en politisk fråga. I Holland var det ca 100 personer som bar burka när regeringen bestämde sig att förbjuda burka på offentliga platser. Att ett agerande från så få människor, som dessutom inte gör någon illa, bidrar till en lagstiftning och het debatt visar på att det inte är burkan som är problemet utan värderingarna kring burkan och Islam.

Jag skulle vilja råda Erik Ullenhag att bjuda in personer som bär niqab och prata med dem om hur man kan t ex betygsätta någon som bär nästan heltäckande slöja. Precis som man gör med intresseorganistioner för frågor som rör tillgänlighet för personer med funktionsnedsättning. Man frågar dem frågan berör. Man stiftar inte lagar över deras huvud. Att stifta lagar som får grupper av människor att känna sig segregerade och oönskade skapar mer främlingsfientlighet.

Bjud in till samtal Ullenhag!

Bjud in dem som har löst "situationen" och stirra dig inte blind på de som bara ser problem. Våga ta ställning för människors lika värde även i denna fråga.

Att följa sin tro borde inte gå emot en lag. Att inte vilja visa sitt ansikte ska inte vara en kriminell handling. Jag hoppas att Erik Ullenhag hör denna vädjan och tänker om i frågan.


p.s. En mer utförlig beskrivning och bedömning av DOs beslut kan du läsa här.

4 kommentarer:

  1. Det är ett stort slöseri med våra gemensamma resurser och våra skatter om vi låter helkroppstäckta personer genomgå en utbildning i vilken de rimligtvis inte kan få en anställning med i Sverige. DET har vi inte råd med.
    I mina barns BVC, dagis och på mina barns skolor skall det inte och kommer heller inte att finnas helkroppstäckta anställda. Var så säker på det!
    Mina barn har rätt att se folks ansikten och det har jag också när jag hämtar o lämnar. Bara så Du vet det!

    Det finns alltid alternativ : Det går bra att jobba som telefonförsäljare i kroppspåse, ett jobb som man tom kan flytta till Egypten med och utöva på distans!

    SvaraRadera
  2. Jag håller inte med dig. Jag anser att kompetens, empati och engagemang ska vara avgörande för vem som får jobbet på de ställen du nämner. Tycker inte att barnen har nytta av någon som visar sitt hår, men som inte kan sitt jobb. Jag tycker inte heller att någon ska ha RÄTT till att tala om för andra hur och på vilket sätt de ska exponera sina kroppar eller hår.

    Rasism som är skälet till varför personer som bär niqab eller slöja inte får jobb, ska bekämpas och aldrig accepteras.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet Shadé och gott att se att du håller ställningarna där borta.


    Ammar

    SvaraRadera
  4. Människor som du gör det värt att fortsätta kämpa för en mänskligare värld Shadé Jalali.Rasismen i Sverige har hittat ett nytt sätt att växa på:skyll allt på muslimerna och fortsätt prata om hur de avviker från det "vi" anser vara den "rätta" kulturen. Alla andra invandrare "tolereras".Envisheten att vi alla ska vara LIKA till utseendet känns så 1500-tal... Ambitionen att vi ska sträva efter människors LIKA VÄRDE, verkar inte vara 2000-tal tyvärr...

    /V

    SvaraRadera