torsdag 11 november 2010

A-bombens ständiga närvaro

Det som hände 1945 klockan 11.02 är ständigt närvarande under kongressen. Fred är temat på kongressen i år och Atombomben har nämnts så många gånger att den har fått en egen förkortning - A-bomben.

Innan jag kom hit till Nagasaki,var kärnvapen något som jag hört om på nyheterna och på FN-nivå. Det har alltid känts långt borta. Men här har vi till och med fått träffa en kvinna som förlorade hela sin familj (föräldrar och sju syskon)på grund av atombomben. 46 år efter kriget bestämde hos sig för att sluta förtränga det som hänt och berätta sin historia för omvärlden för att på det sättet förhindra att fler barn drabbas av samma tragedi som hon.

Två till fyra månader efter atombomberna i Hiroshima och Nagasaki beräknas 60.000−80.000 och 90.000−166.000 människor ha omkommit som en direkt följd av bomberna. Hälften av dödsfallen skedde det första dygnet. Fortfarande idag, drygt 60 år senare, dör folk av bombernas effekter då de överlevande i högre grad än genomsnittet drabbas av cancer och lider av för högt blodtryck.

Det obehagliga är att atombomber är inte bara historia. Det byggs atombomber och kärnvapen och de provsprängs runtom i världen. Sedan 1945 har USA genomfört 1030 provsprängningar, Sovjetunionen 715, Frankrike 210, Storbritannien 45, Kina 45, Indien 6, Pakistan 6 och Nordkorea 1. Provspräningarnas strålningar har redan drabbat många människor men länder som utför sprängningarna beter sig ytterst ansvarslösa.

Obehaget gror i magen. Nagasaki var så gott som jämnad med marken när bomben föll. Detsamma gällde Hiroshima. Det får inte hända igen. Det får det bara inte göra.

2 kommentarer:

  1. Knepigt resonemang.

    100000 vuxna + 16000 barn dör VARJE DAG i svält, eller följdsjukdomar av svält runt om i världen. En smärtsam död dessutom.

    Och en enda brandbombsräd mot Tokyo kunde orsaka lika många offer som en atombomb gjorde back in the days. Bränn ut dem som myror så sa man i Washington.

    Dessutom kan man med visst fog hävda att miljontals liv räddats tack vare Atombomber eftersom de och terrorbalansen effektivt stoppat alla större krig de senaste 65åren.

    Ondskan finns aldrig i vapnen i sig utan i kriget som sådant, eller i girigheten som orsakar svälten.

    SvaraRadera
  2. Att säga att atombomben räddar liv är det mest absurda jag har hört!!!

    När du säger att "miljontals liv räddats tack vare Atombomber", så är det ett rent hypotetiskt sätt att resonera. En gissning. Jag skulle gissa på motsatsen, men det är ändå bara en gissning. Det vi vet är att det stal hundratusentals människoliv, och att de som överlevde fortfarande lider av skadorna nu 65 år senare.

    Därför så får det aldrig hända igen. Vi som människor måste sätta stopp för kärnvapens existens. Det hotar vår fortsatta existens.

    SvaraRadera