Gun Karlssons, ledamot i Unionens förbundsstyrelse, höll nyss tal på
UNIs kvinnokonferens november 2010
Dear sisters,
My name is Gun Karlsson from the trade union Unionen, from Stockholm, Sweden. I am happy to meet you all and thank you Nagasaki. And now I will speak in Swedish.
När jag får besök från andra länder får jag ofta höra att de är förvånade över att det är så många män som, utan en kvinna vid sin sida, är ute med små barn i barnvagn. ”Var är alla mammorna?” undrar mina besökande vänner förvånat.
Det har gått över trettio år sedan Sveriges riksdag införde en föräldraförsäkring. Den innebar att de svenska männen, som de första i världshistorien, fick rätt till betald ledighet med sina barn. Försäkringen har blivit ett viktigt inslag inte bara i jämställdhetspolitiken utan också i välfärdspolitiken och bygget av Sverige som en välfärdsstat. När försäkringen infördes år 1974 betonades att den ”är en viktig markering från samhällets sida att pappan och mamman delar ansvaret för barnets omvårdnad” samtidigt som den lediga mamman och pappan skulle kunna behålla en inkomst.
Jag vet att mitt arbetsliv påverkas av mitt privatliv. Och tvärtom. Och precis på samma sätt är det på arbetsmarknaden och i samhället i stort.
- När män och kvinnor delar på ansvaret för barnen så kan man undvika att kvinnor halkar efter i sin löneutveckling och karriär och hennes möjlighet att så småningom försörja sig på sin pension ökar
- När både män och kvinnor tar ut sin föräldraledighet kan inte arbetsgivaren betrakta kvinnor som ”riskarbetskraft”
I början av 2000-talet blev vi uppmärksamma på att medlemmar råkade illa ut i samband med att de blev gravida och/eller föräldrar. Vi fick samtal om uppsägningar, omplaceringar, ofördelaktiga förändringar av arbetstiden och sämre karriärmöjligheter. Sedan dess har vi gjort ett antal undersökningar där vi frågat våra medlemmar om vilka möjligheter de har till flexibla arbetstider, möjlighet att arbeta hemifrån, om man lägger möten på tidigare morgnar och sena kvällar. Kort sagt: vi har kartlagt om arbetsplatserna är barntillåtna eller inte.
Vi jobbar för tryggare anställningar så att fler vågar skaffa barn. Vi arbetar för att de anställda ska få kortare arbetstid och mer inflytande över förläggningen av arbetstiden. I detta ingår en attitydförändring så att graviditet, barnafödande och föräldraskap uppfattas som något positivt, utvecklande och värdefullt även i arbetslivet. Utifrån våra undersökningar lyfter vi fram orättvisor och brister. Vi kritiserar dem som kritiseras bör, arbetar mot orättvisor och strävar efter att vara närvarande, starka, drivande och utvecklande på arbetsplatserna där vi har medlemmar. Men vi väljer också att lyfta fram positiva exempel och hylla dem som hyllas bör. Med utmärkelsen ”Guldnappen” har vi under sju års tid lyft fram ett företag som på olika sätt bidrar till att underlätta för de anställda att förena arbete och föräldraskap. (Den första Guldnappen gick för övrigt till IKEA år 2003)
I Sverige har vi kommit långt på många sätt, men mycket återstår. Man blir inte mer jämställd för att man drar barnvagnen en solig söndag eftermiddag. Nej, det krävs ansvar och engagemang för att man ska kunna säga att man delar lika på ansvaret för familjen och möjligheten att göra karriär. Att båda föräldrarna har samma rättigheter till barnen OCH jobbet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar