måndag 3 maj 2010

Lag som främjar uppvigling


I Belgien är du numer kriminell om du bär heltäckande sjal eller sk burka. Det är alltså nästa lika illa som att stjäla, våldta eller begå något annat brott.

"Härmed är Sara Johansson dömd till att ha burit burka på offentlig plats"

Skulle jag få välja fritt, skulle jag heller förbjuda Botox. Du vet, nervgiftet(!) som en del kvinnor sprutar in i sina ansikten för att inte få rynkor.

Att staten förbjuder saker som kan vara farliga för allmänheten kan jag förstå. Men att förbjuda ett klädesplagg som färre än 100 personer bär bland Belgiens nästan 11 miljoner invånare låter som...uppvigling.

Allmänheten är inte på något sätt hotade av att några få personer väljer att bära burka. Allmänheten är däremot i väldigt osäkra händer i ett land där ett plagg förbjuds på mycket tveksamma grunder.

Att bära eller inte bära burka är en ickefråga för största delen av muslimer. statsangelägenhet. Samma sak gäller böneutrop från minareter. Ändå har dessa frågor kommit att prägla europeiska länders debatt den senaste tiden.

Att göra en ickefråga till en fråga när det inte finns någon opinion i frågan(förutom hos högerextrema och människofientliga grupper) är att spela de rasistiska krafternas spel.

Jag drog efter andan när jag hörde om Belgien och tidigare om Schweiz och hur de gjorde böneutrop till en valfråga.

Inför valet i höst står humaniteten på spel. Vågar vi stå för humanism i Sverige? Vågar vi ta ställning mot hatretorik?

Jag hoppas och tror att vi kan det.

10 kommentarer:

  1. Göran Jarhult7 maj 2010 kl. 10:09

    Håller helt med dig att det är skrämmande med all rädsla för det okända. Även Frankrike och Danmark är inne på samma tankegångar, om jag fattat rätt. Italien är inte heller så öppna för olikheter. Även i vårt land finns det en hel del främlingsfientlighet. Bra att det finns krafter som verkar i andra riktningen. Vi behöver tala om att vi inte tycker det är OK med rasism och förtryck.

    SvaraRadera
  2. Jag ser att mitt inlägg togs bort. Uppenbarligen är yttrandefrihet inget som Unionen står upp för. Jag kommer därför att lämna fackförbundet. Jag har varit medlem i 10-15 år och betalar nu 250kr per månad i avgift men nu har jag fått nog av kommunistförbundet och den så kallade "likabehandlingsspecialist" som skriver en massa dynga på förbundets hemsida.

    För mig är det hyckleri att vurma om fanatiska muslimers rätt att bära burka och samtidigt prata om jämställdhet. Min sympati ligger mer hos de förtryckta kvinnorna som fötts in i religionen än för männen som praktiserar den.
    Den så kallade "likabehandlingsspecialisten" borde istället koncentrera sin kraft på muslimska kvinnors utsatta position. Men det är väl meningslöst debattera med en kommunist som plockar bort mina kommentarer så därför lämnar jag förbundet nu.

    SvaraRadera
  3. Här har du en till som just nu kommer lämna unionen dels pga vad "Jonas" säger i sin kommentar

    jag såg hans första kommentar och det fans ingen anledning att ta bort den .

    SvaraRadera
  4. Av misstag (tro det eller ej) råkade jag radera Jonas inlägg. Här kan ni se vad Jonas skrev. /Shadé

    Jonas skrev:
    Vad är detta? Jag trodde Unionen var en partipolitiskt obunden organisation men när man läser dina inlägg är det kommunistiska tankar som tränger fram. Detta får jag gå vidare med till Unionen och fråga om detta är deras officiella ståndpunkt - isåfall ska jag genast begära utträde ur fackförbundet!

    Jag kan berätta om vad som hände en muslimsk kvinna i Italien som gick in på ett postkontor iförd en burka. Hon bötfälldes 500 euro för att det är förbjudet att gå maskerad på allmän plats. Hennes mans omedelbara reaktion var "jag måste hålla henne inlåst nu". Han kunde inte tåla att andra män kunde titta på henne. Är detta vad du kallar för jämställdhet? Vad har kvinnan för val? Det är såna här avarter som lagen är till för att bekämpa. Dessutom är det en säkerhetsrisk om personer börjar springa omkring med ansiktet dolt - du kan aldrig veta vem som döljer sig därunder."

    SvaraRadera
  5. Du har helt rätt Shadé! Läs gärna vidare här och låt dig inspireras!
    http://www.magnusbetner.com/2010
    /05/sverigedemokraterna-del-4-2/

    SvaraRadera
  6. Unionen är en partipolitiskt obunden fackförbund och det betyder att förbundet inte får/ger stöd av/till någon/några politiska partier(jämför t.ex. med LO som får pengar från socialdemokraterna och agerar efter deras politik). Jag hoppas att ni som skriver här, har gått med facket för att ni tror på solidaritet, rättbehandling av arbetsgivaren och arbetstrygghet- och inte för att någon ska hela tiden ha samma åsikter som er? Shadé här, bloggar om hur hon upplever denna fråga. Kanske har någon annan på Unionen en annan åsikt? Man kan läsa,inspireras, kommentera och argumentera. Men att smutskasta och komma med personangrepp visar på en fattig omdöme Vad Unionens lika-behandlingsexpert bloggar om här har inte något med partipolitik att göra men allt med likabehandling. Friheten att få klä sig som man själv väljer, uttrycka sig med färger och med stilar; den friheten har vi alla-och det är väl jättebra? Tänk om någon skulle diktera för dig Jonas, att du skulle gå med kilt istället för byxor. Hur skulle du hantera det? Att vissa muslimska kvinnor väljer att ta på sig sjal eller burka, har oftast en lång kulturell bakgrund och att ta av sig burkan kan nog vara otroligt jobbigt för dem. Alla ska behandlas lika, om du får välja dina kläder, så ska även de få göra samma sak. Enkelt. Sen kan man diskutera hur utsatta dessa kvinnor är och om man gör de en tjänst genom att tvinga de att klä sig som majoriteten. Tyvärr är den allmänna uppfattningen man har i dessa frågor direkt hämtade från media och stämmer sällan. Jag tror, om du går ut och pratar med dessa kvinnor, så kommer majoriteten att berätta att de har valt burkan själva. Om man ska hjälpa de utsatta kvinnorna ska man kanske först och främst lyssna på vad de själva säger och vad problemet egentligen är, få de mer engagerade i samhället, lära de svenska seder och den svenska kulturen istället för att peka och säga att ditt problem är hur du klär dig och din man! För problemet är nödvändigtvis inte burkan. Men vad ska vi göra i Sverige? Ska vi tvinga av de burkan? Ge dem en bot? Peka finger och säga ajabaja? Är tvång en bra lösning till någonting? och vad är skillnad mellan ett land som tvingar sitt folk att klä sig i burka och ett land som tvingar sitt folk att inte bära burka? Tvång är aldrig en hållbar lösning, tvång hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Låt oss acceptera varandras skillnader och lära oss varandras bakgrunder, så och endast så kan vi växa som människor.

    SvaraRadera
  7. Mahsaa, det där låter ju jättebra... OM kvinnorna själva väljer burkan. Hur vet du att så alltid är fallet? Det fall jag citerade ovan och som först togs bort men som sen återpublicerades (dock utan källhänvisningen) hände alldeles nyligen i Italien.

    En kvinna blev bötfälld för att hon gick in på ett postkontor iförd maskering (burka) vilket är av säkerhetsskäl förbjudet (gäller även motorcyklister som går in på postkontoret iförd hjälm). Mannens svar var då att han måste låsa in sin fru för han kan inte tillåta att andra män kan se henne. Uppenbarligen har hon inte frivilligt valt burkan utan det är han som dikterar villkoren. Vad tycker du om detta och hur kommer vi tillrätta med detta problem, om han så är det enda fallet i hela Italien (vilket jag betvivlar). Vad har kvinnan för val? Vari ligger jämnställdheten här? Vad tycker "likabehandlingsexperten" om fallet? Det är ju lätt att argumentera om alla frivilligt väljer burkan men om ni tror att alla gör det av fri vilja är ni bra mer naiva än jag trodde.

    Jag publicerar källhänvisningen ännu en gång och hoppas på att den får vara kvar. Då kan du själv läsa om fallet och bilda dig egen uppfattning om hur frivilligt kvinnan valt sin burka och vilken miljö hon lever i. Noterbart är att muslimska organisationerna i Italien stödjer kvinnans frihet och är emot all form av beslöjning. Det är synd att "likabehandlingsexperten" Shade Jalali inte delar den uppfattningen.

    http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1271848/Woman-Italy-fined-430-wearing-burqa.html

    Traditionellt sett brukar vänsterblocket vara naiva och ta lätt på invandringsfrågor och uttrycka åsikter som Shade Jalali gör på sin blogg. Därför lämnade jag Unionen idag för i min värld ska kvinnan själv få välja vad hon ska ha på sig - det ska inte hennes man göra. Vi lever på 2000-talet och inte 600-talet. Kristendomen moderniserades, det vore roligt om Islam kunde göra det också.

    SvaraRadera
  8. Intressant att du pratar om naiva åsikter. Det som är naivt är att tro att alla muslimska män har dessa åsikter och alla burkabärande kvinnor kommer nu bli inlåsta, att alla burkabärande kvinnor är offer.

    Kristendomen moderniseras? Det finns så mycket smutsigt som händer varje dag inom kristendommen. Vi fick stora löpsedlar om Knutby och om pojkar som blir våldtagna gång på gång av präster. Modernt, tycker du? Men på något sätt är det som är okänd och det vi vet betydligt mindre om som uppstår som ett problem...Tänk nu efter varför det är så!

    och ännu mer naivt är det att inte inse att tidningar skriver i stort sätt vad som helst för att sälja lösnummer.

    Ja, vi lever på 2000-talet, dags att acceptera varandra som vi är. Styrkor som svagheter. För det är knappast någon religion, någon folkslag eller någon människa som är bristfri och problemfri.

    SvaraRadera
  9. Jonas,
    Att skriva om ett fall, som du hänvisar till, är inte tillräckligt många. Att män förtrycker sina kvinnor är inget nytt. Varken i Italien eller Sverige. Att religion används för att legitimera förtryck är en gammal metod. Vissa använder Islam för att låsa in kvinnor och andra använder Islam för att hitta svarta får i världen att skylla på när det gäller orättvisor. Förr i tiden var det judar som var de svarta fåren, idag är det muslimer som får vara dem som det skylls på.

    Religionsfrihet har vi i Sverige och tur är väl det. Kristendomen må ha moderniserats men alla religioner och grupper har saker som de inte är stolta över. Sen är det också upp till var och en människa och hur de tolkar sin relgion.

    Det var ju till exempel inte länge sedan Åke Green fördömde homosexualitet. Exempeln är många och Åka är bara ett exempel.

    /Shadé

    SvaraRadera
  10. Herregud, läser på Exponerat.info om dig (jag antar att det var du) där du lagt upp ett försvar till en viss Bana Bisrat som "hatar polisen tills hon döööör". Hur resonerar du människa? Polisen finns till för att upprätthålla lag och ordning. Poliser är bra och de skyddar invånarna. Skäms på dig för att du drar in ord som "rasister" och annat i din tweet.

    Här är länken: http://www.exponerat.info/ursinniga-invandrarupplopp-med-brandbomber-och-bil-och-skolbrander-i-husby-i-natt/

    Du arbetar väl för att ungdomarna så snabbt som möjligt grips lagförs och utvisas? De har nämligen inte skött sig. Man måste sköta sig för att få rättigheter i ett samhälle.

    Gå hem och skäms.

    SvaraRadera