torsdag 27 maj 2010

Våga fråga!

Fråga!
Det är egentligen så enkelt gjort! Det krävs en liten fråga. Det behöver inte bli en stor sak. Bara en kort fråga. Man kan formulera det på olika sätt förstås.

”Hur länge ska du vara hemma?” Eller ”Och när kommer du att vara ledig?” eller ”och hur kommer du att ta ut din del av föräldraledigheten”. Längre fråga än så behöver det inte vara. Kort och koncist och ändå har du som arbetsgivare eller kollega visat att det är helt ok att din kollega (som trots att han är man) förväntas vara hemma med sitt barn.

Vi måste bli bättre på att prata om hur det fantastiska med att bli med barn, drabbar mammor och pappor olika men att det bör vara lika självklart att uppmuntra män som kvinnor att vara föräldralediga.

Gör vi inte det kommer kvinnorna här att snart göra som kvinnorna i Japan och Italien. Nämligen vägra bli med barn pga av hur det påverkar deras karriär. Och vad har vi för arbetskraft om 20 år om barnafödandet stannade av? Det gäller att tänka långsiktigt. Ansvarsfulla arbetsgivare har förstått det här och arbetar redan idag med det.

De gör det exempelvis genom att göra det okej för både pappor och mammor att vara lediga. De lägger inte möten sent på kvällar. De uppmuntrar att föräldrarna delar lika på föräldraledigheten. De befordrar även den barnledige. De ser till så att de anställda har inflytande över sina arbetstider så att de lättare kan hämta och lämna på förskolan.
Vill man, så kan man!



Just nu pågår nomineringar till 2010 års Guldnappspris. Det är så Unionen belönar den arbetsplats som har bidragit till att föräldrar kan kombinera sina roller som föräldrar med arbetet. Är din arbetsplats en av dem? Då tycker jag att du ska skicka en nominering här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar