Integrationsministern Erik Ullenhag har tillkännagett att jämställdhet inte endast handlar om kvinnor och män genom att i i GP lyfta vikten av att ha jämställdhetsperspektiv på integrationspolitiken. Detta är ett välkommet inslag i den infekterade integrationsdebatten som på senare år har handlat alldeles för mycket om vissa klädesplagg.
Det finns inte bara kvinnor och män. De har en enicitet också och beroende på var man är född är behandlingen olika. Att inte prata om etnicitet i jämställdhetssammanhang är att blunda för hur kvinnor med annan etnisk bakgrund än svensk blir drabbade av ojämställdheten.
Diskussionen om "slöjan" har väl någonstans haft som ambition att inkludera alla kvinnors verklighet, men den har helt urartad och kommit att snarare handla om uppdelning bland de som vill "rädda kvinnorna från slöjan" och dem som "vill till varje pris bära slöjan" och som känner sig än mer exkluderade av alla sk feminister som vill hjälpa dem.
Därför är det bra att Ullenhag blåser nytt liv i diskussionen.
Ekonomisk självständighet är grundstomme i reell jämställdhet mellan könen. Därför är det viktigt att ha ett etnicitetperspektiv. Utan det kommer det att skapas två läger mellan kvinnor. De som omfattas av lagarna och de som hamnar utanför.
Jämställdhetsintegrering i integratiosnpolitiken är dock endast ett första steg. Hur ser arbetsmarknadspolitiken ut? I blogginlägget om Sima kan vi läsa om hur hon har missgynnats av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Integrationspolitiken måste ha flera perspektiv för att få med helheten. Vi behöver också ett etnicitet och jämställdhetsperpektiv på arbetsmarknadspolitiken.
Vi vet till exempel att de allt fler visstidsantällningar, som ska gynna unga och personer med invandrarbakgrund, har i självaste verket bidragit till fler visstidsanställningar men inte till trygga anställningar.
Ullenhag är inne på rätt spår. Han behöver också få med sig fler ministerkollegor såsom skola, bostad och utbildning, i sitt stora och viktiga arbete framöver.
måndag 28 februari 2011
Ekonomisk självständighet grundstomme för jämställdhet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar