fredag 11 februari 2011

DO har redan en "ADO"

Akademikerförbundet SSR skriver i dagens DN om Diskrimineringsombudsmannens (DO) eftersatta arbete med de förebyggande insatserna mot diskriminering i arbetslivet.

SSRs krav på uppdelning av DO till en samhällsdel och en arbetslivdel är intressant, men också något som redan idag finns på DO i form av en arbetslivsenhet och en samhällsenhet.

DO borde snarare få mer resurser till att jobba med förebyggande insatser. Det är möjligt att det blir mer resurser till detta om man delar upp ombudsmannen, men en uppdelning kräver också mer administrativa resurser och därmed säkert att det blir mer fokus eller resurser på det förebyggande arbetet. Det vore mer effektivt att satsa på den nuvarande DO. Det finns starka synergieffekter av att ha alla handläggare under samma tak.

DOs uppgift är mycket viktig i vår tid där starka fientliga krafter använder sig av demokratiska medel för att vinna röster. Grunden för att välfungerande demokratiskt samhälle är att man ständigt arbetar med att upplysa om människors lika värde. I Sverige har vi misslyckats med detta och därav har de med förlegad och farlig syn på kvinnor, homosexualla, transpersoner och personer med invandrarbakgrund vunnit mark.

DO behöver trappa upp sitt förbyggande arbete. DO behöver jobba mer med opinionsbildning. Detta görs inte bäst genom att dela upp DO, utan genom att fördela rätt sorts resurser och rätt sorts politiska styrmedel så att det förenklar DOs arbete.


SSRs debattartikel i DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar