måndag 7 februari 2011

Mer action och färre opinionsundersökningar på jämställdhetsfronten, tack!

Statistiken talar sitt klara språk. Samhället ser på och behandlar kvinnor som föräldrar och på män som familjeförsörjare. För att förändra bilder behövs reformer, inte opinionsundersökningar.

2011 och vi lever kvar i femtiotalets idealbild av kärnfamiljen. Ansvaret för människors välbefinnande (läs jämställdhet) kan inte vara en köksbordsfråga. Mammor och pappors skeva fördelning av föräldraledighetsdagar och det obetalda arbetet skapar stora problem för välbefinnandet i Sverige.

Det var först när lagstiftarna reserverade dagar för papporna som dessa började vara hemma med barnen. Vi har alltså svaret. Statistiken visar att familjerna är mer nöjda när de delar på föräldraledigheten och det obetalda arbetet.

Frågan är alltså inte om det behövs reserveras fler föräldradagar till papporna, utan när lagstiftarna ska inse att dessa reserverade dagar behöver omfatta även VAB-dagarna.

Det finns aldrig en opinion för jämställdhetsinsatser som kräver beteende och attitydförändring. Därför är det lönlöst att mäta opinion för en delad föräldraförsäkring. Svaret blir nästan alltid ett nej, trots att samhället skulle tjäna på jämställdhet och bli mer resurseffektiv.

Tänk om lagstiftarna skulle mäta opinionen för att ta bort sjukdomsstämpeln från homosexuella på 70-talet. Svaret skulle förmodligen bli att de flesta är negativa till denna förändring. Idag är det ytterst få som ser homosexualitet som sjukdom i Sverige. Lagstiftningen har alltså påverkat opinionen när det gäller hbt-personers lika rättigheter.

Frågan är bara när lagstiftarna vågar ta ansvar för ojämställdheten och bidra till beteende och attitydförändring genom att öppna dörren för fullt för jämställdheten.

Statistiken:
• 41 procent av kvinnorna och 7 procent av männen jobbar deltid.
• 80 procent av föräldraledigheten tas ut av kvinnor och 20
procent av männen.
• Kvinnor har huvudansvar för det obetalda arbetet dvs.
hushållsarbete, barnens aktiviteter och hämta och lämna på dagis.
• Efter första barnets födelse har mammor dubbelt så många
sjukfrånvarodagar som papporna
.
Två av tre av Sveriges chefer är män.

1 kommentar:

  1. http://feministisktperspektiv.se/2011/02/04/dags-for-man-att-valja-jamstalldhet/

    SvaraRadera