torsdag 24 februari 2011

Gravid och mindre attraktiv som arbetskraft

”Tänker du skaffa barn?” – den frågan har var tredje kvinna fått under en anställningsintervju enligt undersökningen Barntillåtet arbetsliv. Var tionende man har fått samma fråga.

Vidare visar undersökningen att när arbetsgivaren ställer frågan så leder det till att en del känner sig tvingade att lova att inte skaffa barn i hopp om att få jobbet de söker. Sju procent av kvinnorna har gett det löftet och en procent av männen.

Av kvinnorna har 16 procent någon gång tvekat eller avstått från att söka arbete på grund av att de varit gravida eller då det varit aktuellt att bli förälder. Fyra procent av männen har tvekat eller avstått från att söka arbete då det varit aktuellt med barn.

Graviditet, barnafödande och föräldraskap är en naturlig del av livet och därmed också av arbetslivet.

Ingen ska behöva välja mellan familj och karriär. Småbarnsföräldrar är
en stor och viktig del av den arbetsföra befolkningen. Arbetsgivarna måste respektera den sökandes privatliv och inte ställa frågor om eventuella barnplaner vid anställningsintervjuer.

Arbetsgivarna måste istället se det som naturligt för de flesta människor att ha barn samtidigt som de yrkesarbetar och organisera verksamheten så att den fungerar för alla.

1 kommentar:

  1. Tänk, i Kalifornien är det OLAGLIGT att ställa den frågan under en anställningsintervju.

    SvaraRadera