tisdag 8 mars 2011

Chefer behöver mer kunskap i jämställdhetsarbete!

Internationella kvinnodagen borde infalla varannan dag! Vi har långt till jämställdhet och trots att utvecklingen har gått framåt, så har farten minskat betydligt.

Arbetsplatsernas jämställdhetsarbete är grundläggande för att uppnå likabehandling av män och kvinnor. Unionens cheftidning Postion har kartlagt chefernas instälning till jämställdhet och siffrorna är oroväckande.

Mindre än en fjärdedel av cheferna anser att de har tillräcklig kompetens för att som chef bedriva jämställdhetsarbete på arbetsplatsen och knappt hälften anser att jämställdhetsarbetet är bra på den egna arbetsplatsen.

En tredjedel av de tillfrågade cheferna är överens om att det är lättare för män att bli chefer.

Kvinnorna känner sig ofta motarbetade i sin roll som chefer på grund av sitt kön, särskilt i de åldrar då de har småbarn.


Det behövs satsningar för att höja företagens och chefernas kompetens i jämställdhetsfrågor. Detta gäller oavsett om det handlar om lönesättning, föräldraledighet, kompetensutveckling, arbetsmiljön eller tillsättningen av chefer. Alla, oavsett om de är män eller kvinnor, småbarnsföräldrar eller inte, har rätt att göra karriär på lika villkor.

Årliga lönekartläggningar då fack och arbetsgivare tillsammans går igenom löneläget för män och kvinnor är ett starkt vapen mot ojämställdhet. Sedan regeringen ändrade kraven på företagen (så att de numer behöver vara 25 anställda, istället för 10, och att lönekartläggning behöver endast göras var tredje år, istället för varje) har antalet lönekartläggningar sjunkit. Detta innebär kompetensförluts och lägre aktivitet på jämställdhetsfronten på arbetsplatserna.


Enligt kalendern är en dag om året är kvinnornas dag. Låt oss utvidga kvinnornas utrymme. Vi kan endast göra det tillsammans. Kvinnor och män hand i hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar