måndag 31 januari 2011

Bästa vinet på Systembolaget!

Du och jag kan påverka människors arbetsvillkor och livsvillkor i världen genom att välja rätt vin på Systembolaget.

Systembolaget är en stor aktör på vinmarknaden och bestämmer vilka viner som dricks i Sverige. Genom kampanjen Rättvis vinhandel kan vi alla delta i schysstare villkor för vinarbetare runt om i världen.

Systembolaget arbetar just nu fram en uppförandekod, inom ramen för Corporate Social Responsibility (CSR), för att ställa krav på drägliga arbetsförhållanden i vinbranschen. Om dessa krav ska leda till förbättrad arbetssituation för lantarbetarna krävs det att kraven är konkreta och att det görs ordentliga uppföljningar och kontroller. Systembolaget är genom sitt monopol en av de största aktörerna på vinmarknaden i världen och deras agerande kommer göra skillnad.

I Sydafrika lever vingårdsarbetarna i stor fattigdom. Minimilönen för en vinarbetare ligger på 1361 kronor i månaden. Detta är långt under vad man behöver för att kunna leva ett värdigt liv. Huskontrakten är ofta kopplade till jobbkontraktet och innebär att en uppsägning leder också till hemlöshet. Vingårdarna är oftast privatägda mark och innebär att fackföreningarna har svårt att nå ut till de som arbetar där.

Du och jag som konsumenter kan påverka genom att kontakta Systembolaget och visa på att vi stödjer arbetet för mänskliga rättigheter.
Det bästa vinet är trots allt det vin som vi kan dricka med gott samvete!

1 kommentar:

  1. Tack för ett bra inlägg! Viktigt att det sprids information om Systembolagets pågående arbete i många kanaler, det är ett statligt företag och folket måste göra sin röst hörd i deras CSR arbete. Unionen kan också påverka som fackförening, en stark röst av Systembolagetanställda som kan stå upp och säga nej till att sälja vin som smakar oschysta arbetsvillkor. Facklig Solidaritet och förändring underifrån!

    SvaraRadera