tisdag 11 januari 2011

Det tredje könet blir erkänt i Nepal!

När Nepal ska räkna om sin befolkningsmängd i majmånad kommer ett tredje kön att debutera i napalesiska statistiken. Från och med 2011 års folkbokföringsstatistik kommer transpersoner (transgender)att äntligen synliggöras i Nepal. Det kommer alltså inte endast att finnas kvinnor och män utan då är det möjligt att både uppge sitt kön som transperson OCH registreras som det i folkbokföringen.

Det är ett stort steg! Pronomen, han och hon, passar inte alla och det är fantastiskt att Nepal vågar gå före och visa att det är möjligt.

Transpersoners rättigheter och situation har uppmärksammats mer och mer de senaste åren och främst i samband med att könsuttryck och könsöverskridande identitet lades till som diskrimineringsgrunder till diskrimineringslagstiftningen (2008:567).Men det har tagit många år att erkänna transpersoners existens.

I Sverige har namnlagen varit under lupp och länge var det tyst från politikerna och lagstadgarna. 2009 år hände något och då tillsattes en parlamentarisk utredning som ska åstadkomma en översyn av namnlagen och föreslå ändringar. Förhoppningsvis kommer utredningen (som ska vara klar 2013) att öppna dörren helt för individen att själv få välja namn oavsett biologiskt kön.

Transvestism togs bort som psykisk sjukdom från socialstyrelsens lista över psykiska sjukdomar. Det är alltså inte längre ett "sjukligt" beteende att ha på sig kläder som det "motsatta" könet vanligtvist bär.

Men det finns fler områden som behöver justeras. Än idag tvångssteriliseras transpersoner för att kunna få ett nytt personnummer.

Det biologiska könet är inte bara en "boja" för transpersonser, även om transpersoner drabbas mest av det binära system som låser fast människor i kvinnor och män. Könsidentitet ska inte bestämmas av andra. Det borde vara upp till varje individ att själv få välja könsidentitet. Nepal har mycket att lära oss i frågan könsidentitet men Sverige måste våga gå längre. Vi har genom ett antal ändringar i lagarna visat på att hbt-personer ska ha samma rättigheter som andra men vi har fortfarande lagar som utesluter och diskriminerar.

Så låt oss våga ta steget. Tiden har varit mogen länge och det är hög tid nu. Låt oss inte begränsa oss till han och hon. Låt oss välkomna Hen. Inte bara i ord, utan även i handling.

Mer om Nepal.

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg.Tidningen Ottar har skrivit om detta tidigare och kommer snart publicera intervju med den första personen med ett tredje kön i Nepal:
    http://www.rfsu.se/sv/Sex-och-politik/Ottar-rapport/Alla-nummer-2009/24-2009/Nepal-infor-tredje-konsidentitet/

    SvaraRadera
  2. Vad kul! Jag ser framemot att läsa Ottar! /Shadé

    SvaraRadera