måndag 10 januari 2011

Verklighetens folk vill inte ha vårdnadsbidrag!

Enligt SCB är det endast 1,8 procent av de som är berättigade till vårdnadsbidrag som ansöker om och får bidraget. Av de som sökt är över 90 procent kvinnor.

Bidraget kom till för att fler skulle kunna vara hemma med sina barn. Med tanke på att det är och har varit mest kvinnor som har varit hemma med barnen så är bidraget en blinkning till kvinnor som kan tänka sig att vara hemma med alldeles för lite pengar och därmed bli än mer beroende av en huvudförsörjare som oftast är en man.

Det är också spännande att diskussionen om vårdnadsbidraget får oss att nästan tro att vi faktiskt har jämställdhet i och med att vårdnadsbidragsivrarna utgår ifrån att både män och kvinnor borde vara intresserade av att vilja vara hemma med endast 3000 kronor i månaden. Men statistiken visar ju att kvinnor tar ut 80% och män 20% av föräldraledigheten. Även om siffrorna rör sig med myrsteg så kan vi idag inte säga att mammor och pappor känner sig lika manade att vara hemma och ansvara för barnen.

Det är dock ett glädjande besked att vårdnadsbidraget inte fungerar i Sverige. Det är inte det som föräldrar efterfrågar i sitt vanliga pusslande. Jämställdhetsbonus har varit ett mer vinnande koncept. Låt oss börja 2011 med att hoppas på en ljusning på jämställdhetsdebatten och det delade föräldraansvaret.

Verklighetens folk ha talat. Vårdnadsbidraget är ointressant. Låt oss slippa detta stenåldersbidrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar