Integrationsverket lades ner. Arbetslivsinstitutet är nedlagd. Centrum mot Rasism är så gott som nedlagd. Och nu är kikaren siktad mot Diskrimineringsombuddsmannens. Osaklig kritik haglar över DOs organisation och personal.
Den osakliga kritiken har bl a handlat om att DO som arbetsgivare har använt sig av konsulter. Att dagens DO bildades för två år sen genom en sammanslagning av 4 olika myndigheter, nämns inte som anledning till varför det behövs resurser utfirån för att underlätta övergången från fyra myndigheter till en. Alla som jobbat på sammanslagna arbetsplatser vet att fusioner är svåra processer. Arbetsplatskurlturer ska jämkas och nya arbetssätt ska tas fram under tiden som man kanske saknar och sörjer den gemenskap man hade på sin förra arbetsplats. En fusion kan ta upp till 6 år. För DOs del har detta pågått i 2 år. Och det är bra att tar in konsulter utifrån som kan med hjälp av sin objektivitet hjälpa organsationen framåt.
En annan aspekt som inte tas med i den osakliga granskningen är att i samband med sammanslagningen tillkom två nya diskrimineringsgrunder. Varav den ena är ålder. Ålder är ett stort och har länge varit ett mycket efterfrågat som diskrimineringsgrund. Detta har också inneburit att det har strömmat in anmälningar till DO och med tanke på att DO inte fick ökade resurser i samband med sammanslagningen innebär det i praktiken att DO har fått minskade resurser.
Kritiken som handlar om att DOs personal skulle vara inkompetenta är baserad på mycket låg kännedom. I mitt arbete springer jag ofta på DOs personal som utbildar oss andra likabehandlingsarbetare. Den personal jag möter är inte bara fullt kompetenta utan de har ett brinnande engagemang i sitt arbete. Att det är långa handläggningstider beror främst på bristen på resurser.
Katri Linna, chef för DO, är också under lupp. Katri Linna har minst sagt gedigen erfarenhet från diskrimineringsstrukturer som finns på arbetsmarknaden. Hon är modig och kompetent och vågar ta diskussionen.
Att hennes personal slutar är delvis på grund av sammanslagningen och resursbristen. När HTF och Sif slogs samman var det många som slutade. Det är inte alltid alla vill vara med och bygga en ny organisation och då är det ju väldigt bra att de väljer att gå vidare till andra jobb.
De rapporter som nu kommer ut från DO är inte alls positiva. Personalen mår dåligt. Personalens ohälsa beror ju delvis på den osakliga kritiken och detta har splittrat DOs personal. I en sådan situation brukar alltid någon sägas upp eller något läggas ner.
Jag hoppas att det görs en saklig utvärdering av myndigheten istället så att man kan bevisa osakligheten i kritiken. Media och enstaka debattörer kan aldrig ensam vara ansvariga för en granskning. En myndighet måste granskas utifrån flera perspektiv och den kritik som kommer fram måste vara saklig för att kunna bidra till en förändring.
DO uppfyller stor samhällsnytta. Och är idag i princip den enda instansen som har likabehandlingsfrågorna högst upp på dagordningen. Riv inte ner DO, backa upp DO!
torsdag 20 januari 2011
Rädda DO!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar