På förra veckans TCO-kongress lyfte Unionen frågan om varför det är viktigt att använda sig av termen Likabehandling istället för jämställdhet, jämlikhet och mångald. Detta grundade sig i att Unionen hade skrivit en motion till kongressen om att ta fram ett likabehandlingspolitiskt program. Motionen blev besvarad och mycket bra diskussioner fördes i talarstolen. Jag vill dela med mig av Martin Johanssons, förbundsstyrelseledamot i Unionen, tal om motionen.
"Kongresskamrater!
Jag drömde ...
Om att jag satt här framför er i en rullstol och dessutom var en Svart, muslimsk Lesbisk Kvinna på 55+ som inte kände sig hemma i sin könsroll ...
I den drömmen hade vi jackpot i diskriminerings grunder...
Det händer dock inte så ofta att man omfattas av alla grunder för diskriminering
MEN att vi ofta omfattas av mer än en grund när vi diskrimineras är inte alls ovanligt.
Snarare är det så att vi ofta omfattas av flera.
Alla har ju ett kön, en ålder, en sexuelläggning och en etnicitet.
Att stå inför kongressen och veta att jag helt säkert omfattas av en möjlig diskrimineringsgrund och samtidigt läsa styrelsens svar gör mig inte upprörd utan snarare missmodig.
I styrelsens yttrande finns ett helt stycke som behandlar jämlikhet och jämställdhet. Det sägs att dessa är vedertagna begrepp som används både i Sverige och internationell politik och internationella rättsakter.
Allt detta är sant och riktigt men styrelsen verkar ha drabbats av en oerhörd blygsamhet.
Detta har ju kunnat ske bland annat för att vi fackliga varit duktiga på att driva på dessa frågor.
Dessa frågor hade inte hamnat lika högt upp på dagordningarna och dessa begrepp hade heller inte varit lika välkända om vi inte varit pådrivande.
VARFÖR kan vi inte göra om samma bedrift och få till ett nytt begrepp som blir välkänt och vitt använt, både inom rikets gränser men även internationellt.
Vi behöver heller inte vara så rädda att vi är först ut med ett begrepp. Redan i december 2000 beslöt EU att införa begreppet likabehandling precis så som vi motionärer beskrivit.
Det ord som används av EU och internationellt är Equality.
Det är ett bra och inkluderande begrepp. Dock översätts det ofta till svenska som jämlikhet eller ibland jämlikhet och mångfald vilket kanske gör att översättningarna inte blir helt riktiga.
Jag kan förstå( JAG VET) att jämställdhetsfrågan är en hjärtefråga för oss fackliga MEN om vi är riktigt ärliga så har den varit det under ganska lång tid nu och resultaten är ju inte lysande.
Under en tid så gick det åt rätt håll men har sedan stannat upp, ja i en av de senaste undersökningar jag läste så hade klyftorna ökat igen när det gäller lön.
Det kanske är dags att omvärdera sättet vi försöker förändra på. Personligen tror jag att vi kan göra det bättre under parollen ”Likabehandling”.
Kanske är detta en generationsfråga!
Yngre använder redan nya begrepp i till exempel könsfrågorna såsom kvinna,man eller hen (det vill säga att du inte kan eller vill definiera ditt kön).
Som en klok namne till mig en gång har uttryckt det:
-I have a dream...
Den drömmen handlar om när vi inte längre behöver räkna upp en lång rad med grunder för vilka vi kan diskrimineras, den drömmen stavas likabehandling.
Vi som sitter här idag har makt. Vi har möjlighet att förändra riktningar både i våra egna förbund men också i samhället i övrigt. Vi är ju medlemmar i en centralorganisation därför att vi tror på att samarbeta för att flytta fram positionerna i samhället och ändra värderingar både hos våra motparter och gentemot våra politiska makthavare både innanför rikets gränser och utanför på den internationella arenan.
TCO och ordet likabehandling har något gemensamt.
Båda fungerar ju som ett paraply. Båda samlar olika förbund/benämningar under sig för att de har något gemensamt.
Jag hör inte någon här inne som tycker att TCO är en dålig idé.
Slutligen förstår jag i svaret från styrelsen att man tycker att vi har en tight tidsplan för när vi vill se en förändring. Ja det är en ambitiös tidsplan. Det behövs som man vill vara med i främsta ledet och förändra. Självklart kan man hoppa på tåget senare men det är inte speciellt värvande att berätta att man hoppade på tåget i farten. Det är väl mycket trevligare att säga att vi sitter i loket och att vi dessutom skyfflar kol för att förändringarna skall ske snabbt.
Jag har en dröm..
Att vi har en arbetsmarknad som speglar samhällets sammansättning av människor, där kompetens och erfarenhet går före förlegad och fördomsfull syn på kön, könsöverkskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
Jag har en dröm..
Där alla människor förtjänar att bli behandlade med respekt och värdighet.
Därför vill jag , kära kongress kamrater, att vi bifaller motionen om framtagande av ett likabehandlingsprogram i TCO.
TACK!"
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Woaw !!
SvaraRaderaJag tycker att denna version av I have a dream är minst lika bra som den 1963.
Drömmar ska man ha, men när det gäller likabehandling av människor ska det vara en självklarhet i verkligheten.
Jag gillar olika...
Hans Lindau