fredag 27 maj 2011

Föräldravänliga arbetsplatser föreslås av KD-men det behövs mer!

Unionen har stiftat termen Föräldravänliga arbetsplatser. Vi har tidigt insett vinsten med arbetsplatser där både kvinnor och män har möjlighet att vara föräldrar och kunna få ihop föräldraskapet med arbetslivet. Det är därför som vi också har delat ut priset Guldnappen.

När vi utlyste kandidater till 2010 års Guldnapp blev vi överösta av nomineringar. Allt pekar mot att fler och fler börjar inse att ett föräldravänligt arbetsliv är ett hållbart arbetsliv och och alltfler har börjat ställa krav på sina arbetsgivare, så även våra politiker.

KDs Maria Lindelöf och Malin Gabrielsson i Västerås kommun har insett vinsterna med ett föräldravänlig arbetsliv och lagt in en motion om att Västerås kommun ska dela ut ett pris liknande Guldnappen till en lämplig kandidat inom kommunen.

Idén är god och välkomnas men att stifta ett pris rekommenderas inte som quickfix för ett jämställt arbetsliv. Guldnappen är EN av våra metoder. Vi gör mer än så och menar politkerna allvar så krävs det att de också tar initiativ på fler fronter. Vi vill ha en ändring av diskrimineringslagstiftningen så att arbetsgivare återigen ska göra lönekartläggningar varje år istället för den ändring och försämring som regeringen bidrog till och som innebär att lönekarläggning nu görs vart tredje år. Vi vill också se förenkling av reglerna kring uttag av jämställdhetsbonus så att fler föräldrar uppmanas till jämnare uttag av föräldraledigheten och att vårdnadsbidraget slopas.

KD har tagit ett viktigt första steg och välkomnas att fortsätta ta fler steg mot ett rättvist arbetsmarknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar